Garmin Varia Radar versus světla Bontrager ION 200 RT

Pocit bezpečí a především zviditelnění se řidičům v dnešním obrovském provozu je oč tu běží. Nechceme tu rozebírat konkrétní parametry a detailní specifikace obou výrobků, ty jsou lehce dohledatelné a k nastudování přímo v popisu u produktu. Spíše chceme vysvětlit výhody i nevýhody, a nechat zákazníka přemýšlet, co vlastně využije a co pro něj má smysl.

 

BontragerIon200RTFlareRTSet_23710_A_Alt2 2

 

Oba produkty mají využití pro cyklistu, který tráví většinu svých cyklistických aktivit na silnicích, v okolí měst a všude tam, kde je zvýšený silniční provoz. Okrajově je budou využívat bikeři, polykající své kilometry v lesích, polních nebo lesních cestách apod. I když u světel Bontrager ION je využití poněkud rozmanitější, ale k tomu se dostaneme.
Radar i světla jako hi-end produkty disponují špičkovou technologií led diody s velkým výkonem i vysokou úrovní zpracování, jsou párovatelné s většinou cyklopočítačů nebo sportovních hodinek Garmin apod. pomocí ANT+/Bluetooth. Každý z produktů však nabízí něco navíc, respektive určitou funkci postrádá.

Garmin Varia Radar mimo dokonalé svícení/blikání s velkou intenzitou a dlouhým dosvitem (což je za nás ta nejdůležitější bezpečnostní funkce – aby řidič věděl o cyklistovi s dostatečným důrazem a předstihem) monitoruje navíc situaci za cyklistou a přenáší informaci o blížícím se vozidle přímo do cyklocomputeru (to už je za nás funkce druhotná – informace, že se blíží vozidlo nám přijde rozhodně méně důležitá a postradatelná). Nejnovější verze Garmin Varia Radar RCT715 disponuje navíc kamerou nepřetržitě nahrávající vaši jízdu a dokáže také detekovat nehodu a automaticky uložit záznam těsně před nehodou, během ní i po ní. To se naopak v extrémních situacích může vyplatit.
Drobným mínusem pro někoho můžou být větší rozměry a váha, nicméně veškeré tyto technologie bylo potřeba někam vměstnat. To znamená, že na rám kola-sedlovku budete instalovat poměrně velký přístroj, který toho umí více, v zásadě však upozorňuje řidiče o cyklistovi/respektive cyklistu o řidičovi. Rozhodně si s ním ale neposvítíte a bude Vás stát výrazně větší investici.

Sada světel Bontrager Ion 200 RT/Flare RT plní stejnou funkci, tedy důrazně a s předstihem informovat řidiče o blížícím se cyklistovi, ale nejen zezadu, ale také zepředu jako informace pro protijedoucí/předjíždějící se vozidla. To vám žádný radar nenabídne. Tato výkonná a kompaktní sada světel s několika režimy blikání umožňuje viditelnost až na 2 km za denního světla (z osobních zkušeností je dosvit radaru/Bontrager ION totožný). Navíc se s předním světlem dá pohodlně jezdit i za úplné tmy a využít ho pro klasické svícení. Výhodou může být i drobný rozměr a elegantní možnost uchycení systémem Blendr přímo na řídítka nebo sedlo, popř. helmu značky Bontrager. Za třetinovou cenu pořídíte v podstatě dva produkty pro zadní i přední zviditelnění, navíc můžete využívat i ke klasickému svícení při jízdě za tmy. Rozměry i váha jsou minimalistické, obě světla se vejdou do dlaně ruky, takže je pohodlně schováte do kapsy dresu nebo brašničky pod sedlem pokud je zrovna nevyužíváte. V těchto ohledech mají světla Bontrager Ion jednoznačně navrch.

Oba produkty pořídíte u nás na e-shopu, rádi Vám je také osobně předvedeme, popř. namontujeme u nás na prodejně.

 

Odkazy na produkty:

Garmin Varia RTL515 - cyklistický radar se zadní svítilnou

Garmin Varia RCT715 - cyklistický radar se zadní svítilnou a kamerou

Sada světel Bontrager Ion 200 RT/Flare RT

  

 

 

Zpět do obchodu