Čištění – mytí – údržba kola

Tento příspěvek zaměříme na běžnou údržbu kola, tak aby správně, bezproblémově a dlouhodobě dobře fungovalo a zároveň nedocházelo k rychlému a nadměrnému opotřebení některých komponentů. Lehce ji zvládnete doma za pomoci správného vybavení.
Kolo je poměrně jednoduchý stroj, stejně tak není složité ho udržet ve správné kondici. Vyžaduje to však pravidelnost, preciznost, správný postup a vhodné prostředky pro mytí a čištění. Na kombinaci jar-hadr-voda však zapomeňte, s tím si úplně nevystačíte a výsledek bude hodně mizerný. Dokonale udržované kolo je vizitkou každého cyklisty. Nejen, že bude dobře a hezky vypadat, také bude správně fungovat (tedy přehazovat, brzdit, pružit atd.) a zároveň komponenty při správné údržbě vydrží mnohonásobně déle bez nutnosti jejich výměny nebo servisu. Záměrně je použito slovo „udržované“ nikoli „umyté nebo čisté“. Většina lidí totiž udržuje kolo umytím, rámu, řídítek, sedla a kol…v zásadě však zapomíná nebo spíš neřeší to nejdůležitější. A to pohonný systém. Tedy řetěz, kazetu (zadní ozubené pastorky), převodníky a klady přehazovačky. Tyto komponenty je naprosto zásadní udržovat vždy 100% připravené = odmaštěné – vyčištěné/umyté - namazané.

1. Umýt

Mytí celého kola v podstatě vždy začínáme právě od těchto zmíněných komponentů, které je prvně potřeba odmastit-vyčistit od starého maziva, nánosu prachu, namotané trávy nebo bláta. K tomu nejlépe poslouží odmašťovače (čističe mastnoty, např. Muc-Off Drivetrain Cleaner, Muc-Off Chain Cleaner, Muc-Off Bio Degreaser) v kombinaci s hrubšími kartáči a dalšími nástroji, kterými jednoduše tyto komponenty dokonale vyčistíme. Pro čištění řetězu také může dobře posloužit pračka řetězu, pro kladky přehazovačky zase plochý šroubovák nebo speciální štětečky. Až poté je na řadě rám kola a ostatní komponenty jako sedlo, řídítka, kola atd. Na takové mytí už můžeme použít vhodný cyklo-šampon nejlépe v rozprašovači (např. Muc-Off Bike Cleaner, Cyklostar Extra Carbon, Force čistič) aplikovaný přímo na kolo nebo zředěný v koncentrátu do vody. Opět je nejpohodlnější a nejefektivnější použít vhodné nástroje, např. jemnější kartáče nebo houby, tak aby nedošlo k poškození laku i komponentů. Zároveň existují různé tvary a velikosti tak abyste pohodlně vyčistili každou část kola, záhyb nebo hůře přístupné místo (např náboje kol, vidlici atd.). Vždy však platí, že nadměrné množství vody a vysoký tlak (wapka) z bezprostřední vzdálenosti nadělá více škody než užitku. A to zejména všem ložiskům jako je hlavové složení, šlapací střed, náboje, ložiska zadní stavby u celoodpružených kol atd. Zde se opravdu tlaku a množství vody vyvarujte!

 

IMG_0922


2. Namazat

Po oschnutí, popř. osušení kola nastává čas na správné namazání komponentů. Tedy především řetězu vhodným mazivem na řetězy, v případě horský kol také jejich odpružení silikonovým olejem (např. Muc-Off Silicone Shine). Tedy kluzáků a gufer odpružených vidlic respektive tlumičů. V obou případech aplikujeme dostatečné ne však přehnané množství maziva. Na každý řetězový článek kapku maziva, na odpružení pouze několik stříknutí. Vždy se vyvarujeme kontaktu maziva s kotoučovými brzdami!!! Pokud by k tomu došlo, je nutné použít čistič brzd na bázi alkoholu. Jím ostatně doporučujeme čas od času brzdové kotouče preventivně odmastit pro dokonalý brzdný účinek. Poté řetěz můžeme ještě otřít čistým hadrem od přebytečného maziva, po propružení vidlice a tlumiče stejně otřeme i tyto komponenty.

 

IMG_0929


3. Ochránit

Na závěr můžeme podpořit ochranu laku kola (zejména rámu ale i ostatních komponentů) cyklokosmetikou pro leštění a ochranu povrchu. Ta jednak zviditelní a rozzáří vaše kolo a také bude odpuzovat vodu a ulpívání nečistot. Příští mytí a čištění pro vás pak bude o hodně jednodušší.

 

IMG_0928


Mějte na paměti, že tento celý proces je opravdu zcela zásadní pro správnou funkčnost vašeho kola i jeho dlouhodobou životnost. Proto udržujte pravidelně, precizně a se správnou cyklokosmetikou. Doporučujeme používat cyklokosmetické výrobky renomovaných značek, zabývající se vývojem a výrobou výhradně těchto produktů! Zde si můžete být jisti správným účinkem, šetrností ke komponentům i přírodě a hlavně dobrým výsledkem. Špičkou v tomto ohledu je cyklokosmetika Muc-Off na kterou se spoléhají např. profesionální týmy Ineos Grenadiers či EF Education-Easypost či švýcarský výrobce Motorex. Spolehlivý a oblíbený je také český výrobek Cyklostar Original s letitými zkušenostmi s mytím kol.

 

Příště detailněji rozebereme rozdíly v mazivech řetězů a doporučíme ta správná pro konkrétní podmínky nebo použití.

 

IMG_3459

motorex-4

a747f7_88d709599f0e4bacab099ca8fab5b2f8~mv2

Zpět do obchodu