Jak vybrat wattmetr?

Wattmetr je v cyklistice hitem posledního desetiletí. Česky měřič výkonu neboli lidově „waťák“ se využívá pro trénink řízený výkonem, tedy „podle wattů“ a poskytuje pro trénink lepší hodnoty nežli jízda podle tepové frekvence.
Doby, kdy podle wattmetru trénovalo jen pár elitních profesionálů, jsou dávno pryč. Měřič výkonu se stává standardním vybavením i v poli hobby jezdců. Je to dnes již standardní tréninkový nástroj nejen pro profesionální cyklisty, ale i pro amatérské i výkonnostní sportovce.
Nechceme zde rozebírat postupy jak s měřičem výkonu pracovat, jaké hodnoty a čísla hlídat protože trénování s wattmetrem je záležitost dosti individuální. Každopádně s dobře nastudovanou teorií, vyžadující disciplínu i trpělivost.
My naopak poradíme jaký wattmetr vybrat a jak se zorientovat při výběru toho správného měřiče výkonu pro vaše účely. Přestože se v posledních letech wattmetry výrazně zlevnily, pořád se bude jednat o značnou investici v řádu tisíců až desetitisíců korun. Ta se však vyplatí!

 

dual    single

 

Aktuálně se měření výkonu v cyklistice dosahuje pomocí wattmetrů instalovaných na klice, v pedálech nebo může být „waťták“ součástí osy klik či v jejich pavouku (umístěn v převodnících). V naší nabídce naleznete tyto špičkové wattmetry:

Wattmetry 4iiii na klice

Renomovaný kanadský výrobce 4iiii dodává velice přesné wattmetry, které jsou výsledkem vývoje a zkušeností lídra v oboru měření wattů na klikách. Vážící pouhých 9 gramů, s 3letou zárukou navíc jako jediný wattmetr na trhu s integrací technologie Apple Find My pro monitoring vašeho kola.
Možností je jednoduchá instalace buďto na vlastní kliku (dodání vlastní kliky a instalace wattmetru přímo u výrobce) = nepatrně levnější varianta.
Ve většině případů jde o pořízení kliky s nainstalovaným wattmetrem (nejžádanější varianta s rozdílem několika tisícikorun), kterou jednoduše namontujete za svou standardní kliku. Výhodou je v případě prodeje kola možnost opětovné demontáže a ponechání wattmetru popř. jeho prodeje zvlášť. Samozřejmostí je varianta „dual“ pro nezávislé oboustranné měření po každou nohu samostatně (vhodné při diferenci výkonu končetin, po úraze apod.).
Tento typ wattmetrů je nejrozšířenější variantou měření výkonu na kole. Wattmetry 4iiii mohou být používány jak pro silniční tak horská kola, potřeba je jen zvolit správný typ kliky a její délku nebo zaslat vlastní kliku pro dodatečnou instalaci. Na wattmetry 4iiii se poléhali např. Zdeněk Štybar nebo Peter Sagan, v současnosti je využívají závodníci ATT IVESTMENST Pro Cycling Teamu.

 

Nabídka wattmetrů 4iiii

 
Wattmetry Garmin a Favero v pedálech

Měření výkonu v pedálech je stejně účinné jako v klikách, výhodou může být pořízení a přenositelnost na další kolo. Existují však silniční pedály s širší platformou a také MTB odolné pedály s wattmetrem pro horské kolo (SPD systém). V nabídce máme renomované pedály Garmin Rally a také kvalitní italské pedály s wattmetrem značky Favero.
Opět mohou být i v duálním provedení se zabudovaným měřičem výkonu v obou pedálech, tedy s nezávislým měřením obou končetin. Cena je v tomto případě dual téměř dvojnásobná a pro běžné uživatele je tato funkce prakticky nepotřebná stejně jako u wattmetrů na klice.


Nabídka wattmetrů Garmin a Favero

 

Wattmetry SRAM v rámci osy/pavouku klik

Tato varianta je dodávána přímo výrobci konkrétních klik a je do nich většinou předinstalována. Dodává se nejčastěji rovnou s kompletními klikami daného výrobce (např. SRAM, Rotor, SRM) a je poměrně nákladná.
Některá kola značky Trek jsou však již přímo dodávána s předinstalovanými originálními wattmetry. Toto je výhradou a přidanou hodnotou amerických komponentů SRAM, kterými jsou naše špičková kola také osazena. Stejně tak lze po konzultaci některé stávající kliky SRAM doplnit originálním „pavoukovým wattmetrem“ tohoto výrobce popř. nechat osadit klikovým wattmetrem 4iiii.

Na trhu přibylo velké množství produktů a může být náročné rozpoznat, který wattmetr je kvalitní, je pro vás vhodný a který bude znamenat adekvátní přínos pro váš trénink za rozumnou cenu. Kvalita znamená především přesnost měření, odolnost a zpracování, dostupnost náhradních dílů, popř. rozšířené funkce wattmetru.
S výběrem vhodného wattmetru rádi pomůžeme a na vaše kolo nainstalujeme, budete to tak mít bez starostí.

 

Zpět do obchodu