Nové MTB pedály s wattmetrem Favero Assioma PRO MX hitem sezóny!

Absolutním trhákem ve výkonnostní cyklistice se stala novinka tohoto jara – FAVERO ASSIOMA PRO MX - SPD pedály s měřičem výkonu pro horská kola. Na tolik očekávaný produkt italského výrobce Favero, který má s wattmetry v pedálech přes 30 let zkušeností se skutečně stojí fronty…víme proč a v následujících řádcích se o to s vámi podělíme.

 

26666 (1)


Na začátek jen připomeneme jaké jsou možnosti měření výkonu cyklisty (wattů) v našem starším článku „Jak vybrat wattmetr“. Jednou z takových variant (a to velmi zajímavých) je měření výkonu v pedálech. Zajímavých proto, že v rámci investice dostanete jak pedály, tak wattmetr v jednom a to ještě takový, který je jednoduše přenositelný na další kolo (např. pro majitele horského kola versus gravelu, cyklokrosového kola atp.). Zkrátka kdo uvažuje o „waťáku na bika“ volba pedálů s měřičem výkonu zní jako velice rozumná varianta i z dalšího důvodu, kdy si pedály můžete ponechat při obměně starého kola za nové. Pedálů, které umí měřit výkon na horském kole, totiž v podstatě moc na trhu není. Pojďme se tedy podrobněji podívat na pedál, na který se od Italů tak dlouho čekalo. Je skutečně tak dobrý jak se slibovalo a jaké jsou jeho výhody?

 

Sezioni-vetrine-MX_Consistency_0Visual



Pedály Favero Assioma Pro MX se velice rychle montují do závitu kliky tak jako každý jiný pedál. Nabízejí plnou kompatibilitu se systémem SPD® který pasuje na každé horské nebo gravelové tretry.
Bez instalace dalších senzorů,  s minimem nářadí (jen klíč na pedály 15 mm) jste schopni v několika vteřinách vyrazit na trénink či závod s měřením výkonu. Kalibrace přes aplikaci Favero Assioma je nutná pouze při první instalaci nebo přenesení na jiné kolo.



The game changer? Ano, mění pravidla. Další velká výhoda je v systému nabíjení a odolnosti špičkové elektroniky schované v ose pedálu. Žádné elektronické kontakty nebo napájecí porty. Právě proto je celý systém dokonale odolný v náročných povětrnostních podmínkách (voda a vlhko) i v těžkém terénu s množstvím překážek či odlétajících kamenů. Vestavěná baterie se dobíjí pomocí magnetického systému, který je téměř neviditelný. Ten pedály nabije až na 60 hodin provozu.
Perfektní celková spolehlivost v terénu i odolnost proti opotřebení jsou nutností. Proto je tělo pedálu extrémně robustní a zároveň díky ultralehké hliníkové slitině 6061-T6 připravené čelit mnoha nástrahám na trailu.  Doplňuje je namontovaná klec pro kufry kompatibilní s SPD® ze slitiny chrommolybdenu s povrchovou tvrdostí až 800 HV. Díky široké platformě pedálu si užijete jízdu bez omezení a dokonalý design s výborným odvodem bláta a nečistot zajistí čistotu pedálů při nepříznivých podmínkách.
Vyvinuté watty a kadence jsou dobrý začátek při sledování vašeho výkonu, objevit však můžete všechna data o výkonu, které vám Assioma PRO MX může sledovat. Další měřené metriky jako Platform Center Offset, Power Phase, L/R Balance či Rider Position naleznete v aplikaci po přenosu dat z pedálů pomocí ANT+ i Bluetooth. Díky široké kompatibilitě s většinou cyklopočítačů a aplikací na trhu, včetně Zwift, Strava, Bkool, The Sufferfest, Rouvy je použití velice komfortní. Zejména přenos Bluetooth umožňuje připojit Assioma PRO MX až se třemi zařízeními Bluetooth současně.


Servisovatelnost a náhradní díly? Ano i na to se myslí. K dispozici budete mít jak samotná těla pedálu, tak osy se senzorem či ložiska apod. Teď už jen vybrat tu správnou variantu pro Vás.

Pro většinu uživatelů je vhodnou a nejrozumnější volbou varianta pedálů s jednostranným měřením – tedy Assioma PRO MX-1, která díky speciálnímu systému IAV Power System zohledňuje měření nepravidelného šlapání (např. sprinty, stoupání) nebo použití oválných převodníků při výpočtu výkonu, což zaručuje přesnost ±1 % v každé situaci. Nabízí měření hodnot Napájení, Kadence, PCO (Platform Center Offset), PP (výkonová fáze), TE (účinnost točivého momentu), PS (hladkost pedálu), RP (pozice jezdce). Váha pedálu se senzorem je 191.4 g (přičemž pedál bez senzoru je o několik gramů lehčí).

Varianta Assioma PRO MX-2 – s oboustranným měřením má senzory v obou osách (2x 191.4 g), nabízí tedy nezávislý sběr dat z každé nohy zvlášť. Jednoduše umožní navíc měření hodnoty L/R Balance, kterou využijí uživatelé s diferencí výkonu levé a pravé nohy (po zranění, při vrozené vadě atd.).

Poměrem cena/výkon je nejen pro nás jasnou volbou na trhu wattmetrů v pedálech pro horská kola Favero Assioma PRO MX-1,  na který zákazníkům od uvedení na trh skutečně „vypisujeme pořadník“. Objednat tento produkt vč. příslušenství a náhradních dílů můžete již nyní v našem e-shopu.

 

Nabídka pedálů s wattmetrem Favero

 

26636

 

 

Zpět do obchodu